Archief

Dit overzicht bevat oudere nieuwsberichten uit ons archief.

Het is bijna zover: De CNB Bloem- en relatiedagen 2018!

03 januari 2018

Voor de vierde keer op rij trappen wij het seizoen af met de CNB Bloem- en relatiedagen. Hét moment om te zien wat er vroeg in het seizoen beschikbaar is. De show vindt plaats van 9 tot en met 11 januari 2018, gelijktijdig met de Mechanisatietentoonstelling in Vijfhuizen.  Vaktentoonstelling De CNB Bloem- en relatiedagen is een driedaagse vaktentoonstelling waarbij de lelies, tulpen, narcissen, muscari’s en hyacinten centraal staan. Dit showmoment en de netwerkmogelijkheid met onze vertegenwoordigers zijn wat ons betreft de succesfactoren voor deze show. Wij zijn geopend van 8:30 uur tot 17:00 uur en de toegang is gratis. René van der Gijp & Evert ten Napel Ook dit jaar zorgen we tijdens de afsluitende borrel op donderdag 11 januari (vanaf 17.00 uur) niet alleen voor een hapje en een drankje, maar ook voor twee interessante sprekers. De een speelde voor Sparta, Heerenveen en PSV, schreef een bestseller en is iedere maandagavond te zien in het spraakmakende praatprogramma Voetbal Inside. De ander is vooral bekend door zijn stem, die iedere zondag te horen is bij Eredivisie live en verzorgt hij het commentaar bij het computerspel FIFA Football. Samen komen René en Evert tijdens de borrel van de CNB Bloem- en relatiedagen en gaat Evert de dialoog aan met René. En dat zal ongetwijfeld interessante gesprekken opleveren… Wil je hierbij zijn? Meld je dan hier aan voor de borrel.   Clusius Opnieuw is dit jaar de samenwerking gezocht met studenten van de opleiding Bloem en Design van het Clusius College. Daarmee vormt de show een podium dat nieuw talent ondersteunt en jongeren kennis laat maken met het bollenvak. De studenten regelen hiervoor grotendeels zelf hun bollen en bolbloemen, rechtstreeks afkomstig van kwekers. Voor de bezoekers van de CNB Bloem- en relatiedagen een mooie kans om te zien wat er allemaal mogelijk is met de diverse producten.    

Waar staan we met mededinging?

28 december 2017

Graag praten we u bij over de voortgang van de veranderingen bij kwekersverenigingen als gevolg van de mededinging. Antwoord ACM In mei 2017 heeft CNB antwoord gekregen van de ACM (Autoriteit Consument en Markt) dat de oplossingsrichting van CNB de mededingingsrisico’s kan wegnemen. Naar aanleiding van dit antwoord van de ACM is CNB samen met besturen van kwekersverenigingen om tafel gegaan om de noodzakelijke veranderingen te bespreken. Met een aantal kwekersverenigingen zijn deze gesprekken zodanig ver gevorderd dat zij zich nu voorbereiden om toe te treden tot “BVS”.  Bol van Samenwerking BVS (Bol van Samenwerking) is de naam van de onderneming die door CNB wordt opgericht om samen met toegetreden kwekers als één economische eenheid de markt te betreden. Deze werkwijze is de kern van de oplossingsrichting voor kwekersverenigingen om de mededingings risico’s weg te nemen. CNB is van mening dat de behoefte bij de kwekers onverminderd is om ook in de toekomst rondom cultivars een gezamenlijk prijs- en areaalbeleid voeren. Dit kan alleen door het oprichten van een economische eenheid zoals BVS. Ook de komende maanden blijven we bij CNB samen met de kwekersverenigingen verder werken aan de toetreding tot BVS.  Neem voor meer informatie contact op met Paul Peters, manager bemiddeling (06 20 41 10 35).    

'Purple Pride' een multifunctionele hyacint.

12 december 2017

Met zijn donkerpaarse kleur en zijn sterke groei- en broei-eigenschappen weet hyacint ‘Purple Pride’ zich met gemak te onderscheiden in de markt. Nu teelt Kapiteyn uit Breezand nog maar een bescheiden hectare van dit gewas, maar er is uitzicht op groei.  Hyacint ‘Purple Pride’ is een zaaisel uit 1991 uit een kruising tussen Paul Hermann en Zeus van IVT. De donkerpaarse hyacint komt uit de stal van Orientalis, een samenwerking tussen Kapiteyn, P.A. de Groot en Rooijakkers Breezand, vertelt Tim Kapiteijn. “Binnen de samenwerking wordt dit soort door ons geteeld, inmiddels staat er ongeveer 1 hectare opgeplant.” Intens paars De hyacint met de opvallende kleur beschikt over een verzameling van sterke eigenschappen. “Het soort is niet erg gevoelig voor grijs en snot en beschikt over een goede groeikracht en sterke beworteling. In de teelt is hij probleemloos, wij zien dit soort als de verbeterde versie van Splendid Cornelia. Wat ‘Purple Pride’, naast de intens paarse kleur, ook aantrekkelijk maakt, is dat dit soort zich leent voor vele toepassingen: voor de droogverkoop, maar ook voor de pottenbroeierij en als snijhyacint. Een multifunctionele hyacint dus. Dat maakt hem geschikt voor vele markten.” Stijgende lijn Kapiteyn verwacht dat de vraag naar ‘Purple Pride’ zal groeien. “We merken nu al dat de markt erom vraagt, dit belooft een populaire hyacint te worden. Sowieso was de vraag naar hyacinten groot omdat de oogst wat tegenviel. Daar heeft deze relatieve nieuwkomer ook zeker van geprofiteerd. Vooral vanwege zijn brede toepassingsmogelijkheden, voor zowel binnen als buiten, voorzien wij de komende jaren een stijgende lijn. Zowel in de teelt als in de broeierij. Daar gaan we veel consumenten blij mee maken.”    Tekst: Monique Ooms Fotografie: René Faas

Studenten presenteren bloemwerken voor BRD 2018

12 december 2017

Studenten van het Clusius college in Alkmaar hebben vandaag hun bloem/kunstwerken gepresenteerd voor de CNB Bloem- en relatiedagen.KleurrijkIn totaal worden er voor de editie van 2018 tien bloemwerken gemaakt door 18 studenten. De studenten kregen als opdracht “kleurrijk”, met de nadruk op de drie kleuren van het nieuwe CNB logo. De bloemwerken met namen zoals de “Floral Waaier”, “The circle of a floral life” en de “Tulpenboom” worden vanaf 9 januari tijdens de CNB Bloem- en relatiedagen gepresenteerd. Wil je deze bloemwerken komen bewonderen? De show vindt plaats van 9 tot en met 11 januari 2018, is geopend van 8:30 uur tot 17:00 uur en de toegang is gratis.

Nieuw: 'Jouw CNB update'

11 december 2017

CNB heeft een metamorfose ondergaan en bij een nieuw logo, nieuwe huisstijl en een nieuwe website hoort natuurlijk ook een nieuwe nieuwsbrief. Daarom ontvang je Jouw CNB update waarmee we je iedere twee weken op de hoogte houden van het laatste nieuws rondom bemiddeling, koelen en prepareren, makelaardij, veilen, teeltadvies en productpromotie.  Inschrijven kan hier!

Betaaldatum januari 2018

05 december 2017

Omdat wij de betaaldatum van januari 2018 zo goed en zo snel mogelijk willen afwikkelen, is het prettig dat onze administratie op tijd over de nodige gegevens beschikt.Wij willen u vragen leveringsnota’s van partijen die tot en met woensdag 14 december 2017 geleverd zijn, uiterlijk 20 december 2017 bij ons aan te leveren. Leveringsnota’s die later binnen komen, kunnen wij pas per betaaldatum maart 2018 verwerken. Ook al heeft de leverantie voor of op 14 december 2017 plaatsgevonden. Zowel kopers als verkopers verzoeken wij op de leveringsnota’s en ontvangstbewijzen duidelijk het koopbriefnummer en de leveringsdatum in te vullen. Alvast bedankt.

Pennisetum weer toegestaan voor teelt en handel!

20 november 2017

Door verkeerde naamgeving dreigde de Pennisetum setaceum ‘Rubrum’, Pennisetum setaceum ‘FireWorks’, ‘Summer Samba’, ‘Sky Rocket’ en ‘Cherry Sparkler’ verboden te worden vanwege de regelgeving over Invasieve exoten.  Goed nieuws!  Hiervoor heeft de coördinatie van de Cultuurgroep Vaste Planten van LTO in nauwe samenwerking met onze vertegenwoordiger Henk de Jong, Vitroflora, Pierre den Ouden Plants en Naktuinbouw actie ondernomen. In overleg met het Ministerie van Economische Zaken en de NVWA is het DNA in de Chloroplasten onderzocht. Hieruit is gebleken dat bovengenoemde soorten geen verwantschap hebben met Pennisetum setaceum. En dat is natuurlijk goed nieuws! Pennisetum setaceum blijft verboden, maar de soorten Pennisetum ‘Rubrum’, Pennisetum FireWorks, ‘Summer Samba’, ‘Sky Rocket’ en ‘Cherry Sparkler’ heten voortaan Pennisetum advena ‘Rubrum’, Pennisetum advena ‘FireWorks’ etc. en vallen niet onder het teelt en handelsverbod. In de komende Greenity staat een uitgebreid artikel, maar voor meer informatie kunt u ook terecht bij onze vertegenwoordigers Henk de Jong en René Schrama.      

Iris voor het eerst op de Trade Fair!

15 november 2017

Van woensdag 8 t/m vrijdag 10 november was de Trade Fair in Aalsmeer. Voor CNB vertegenwoordiger Hans Pater waren dit interessante dagen, hij stond namelijk voor het eerst op de beurs met zijn product Iris. Iris onder de aandacht brengen Om de iris onder de aandacht te brengen stond Hans samen met 13 Nederlandse Iris telers op de beurs. En dat is een goede stap geweest volgens Hans: ''Er waren handelaren van over de hele wereld en daarom is het goed dat we ons hebben laten zien op de Trade Fair''. Het zou dus zomaar kunnen dat ze er volgend jaar weer staan...  

Een imposante Lelieshow!

13 november 2017

Dankzij de 10 inzenders stond vorige week het handelscentrum van CNB vol lelies. Met meer dan 170 vazen was het een imposante show. Doordat de CNB Leliedagen tegelijk vielen met de IFTF in Vijfhuizen en de FloraHolland Trade Fair in Aalsmeer hebben onze relaties met hun (buitenlandse)klanten de show bezocht. Op de eerste dag was de KAVB leliekeuring waarbij vooral veel kleur in de smaak viel. Wilt u meer lezen over de keuring? Dat kan hier. Nieuwe inzenders Dit  jaar waren er ook twee nieuwe inzenders: Groothandel Hoven & de Mooij b.v. en Vendel & Van Haaster. Wij willen alle inzenders bedanken voor de prachtige potten en vazen en hopen u volgend jaar weer te zien tijdens de CNB Leliedagen 2018! Heeft u de CNB Leliedagen 2017 gemist en ben u toch benieuwd hoe de show eruit zag? Hieronder is de show in een vogelvlucht te zien.     

Toon: 9 | 18 | Alles