Gewassen telen (Blog Paul)
09-07-2025
In de zomer probeer ik te eten uit de moestuin. Niets leuker dan zelf zaaien, water geven, wieden, bemesten, en oogsten na een dagje ‘op kantoor’. De moestuin leert me overigens van alles over het telen van gewassen. Want ik heb of geen sla, omdat de slakken alles hebben weggevreten, of ik kom om in de sperziebonen, omdat ze allemaal tegelijk komen. Veel wat ik plant komt om onverklaarbare reden niet op, of groeit zo snel, zodat een deel ervan op de mesthoop belandt.
Goed dat het een hobby en leuk verzetje is, en dat ons gezin er niet jaarrond van hoeft te eten. Gewassen telen volgens een vooropgezet plan is zo gemakkelijk niet. Dat weten we in de sierteelt en akkerbouw natuurlijk al lang. Zeker wanneer je ook nog probeert om het zo duurzaam als mogelijk te doen.
Vakmanschap is nodig, en dat is gelukkig ruim voorradig in de verschillende sectoren. Het is erg ondergewaardeerd door het brede publiek, maar wij moeten het ook met veel meer trots uitdragen. Dit om te voorkomen dat we achteraf, en te laat, moeten vaststellen dat lang niet iedereen een goede kweker is.