Kijktip van Paul Peters
08-06-2021
Maandagavond (7 juni) was de documentaire ‘Het leven gaat niet altijd over tulpen’ te zien bij de EO. Ik was er stil van na het zien ervan...
We hebben een prachtig dynamisch vak met een nog mooier product. Hierachter schuilen allemaal verhalen. Onder andere van families. De familie van Klaas en Jolanda Schouten is er daar één van. En wat voor een. Als u het nog niet gezien heeft raad ik het u aan om via uitzending gemist of via deze link te kijken. De EO heeft dit heel mooi en integer gemaakt.
Vergelijkbaar nieuws
Verkeerd beeld geschetst (Blog Paul)
05 november 2024Onlangs heeft de voorzitter van het Ctgb (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen), Rob van Lint, middels een ingezonden brief in Trouw gereageerd op een artikel van de Vogelbescherming en SoortenNL. In het artikel wordt een verkeerd beeld geschetst van het Ctgb, aldus de voorzitter. Dit is herkenbaar voor u en mij. We zijn zelf volop betrokken en daardoor goed geïnformeerd over wat er in ons vak gebeurt. Het verbaast je dan regelmatig hoe we in de pers terechtkomen. Vooral wanneer het gaat om gewasbeschermingsmiddelen. Zo las ik pas dat ‘een nieuwe landbouwcrisis dreigt’ na een uitspraak van de rechtbank Leeuwarden. Dit artikel, in dit geval van omrop Fryslân, is opgesteld naar aanleiding van een persbericht van de actiegroep Meten=Weten. Wat er hier werkelijk aan de hand is? Dat is dat de provincie door de rechter wordt aangezet om alsnog te gaan handhaven. Op rechtspraak.nl is onder het volgende dossiernummer, ECLI:NL:RBNNE:2024:4141, deze uitspraak terug te vinden. Het lijkt voor actiegroepen makkelijk ‘scoren’ op het thema gewasbescherming. Een tegengeluid op onzorgvuldig gebruik van ‘bewijs’ en de berichtgeving daarover is onlangs gegeven door Agrifact. De factcheck door Agrifact is hier terug te vinden. Dit tegengeluid heeft er toe bijgedragen dat de rechtbank van Oost-Brabant op 19 juli jl. kritischer is omgegaan met inbreng van de actiegroep Urgenda dan in een eerdere zaak. Ik merk dat ongenuanceerde berichtgeving het bloembollenvak niet weerhoudt om te blijven inzetten op verduurzaming van de teelt. In de verschillende Fieldlabs en andere initiatieven wordt driftig onderzoek gedaan en wordt lef getoond. Dat haalt niet vaak de krant maar het antwoord ligt uiteindelijk in daden en niet in woorden.
21 diner (Blog Paul)
22 oktober 2024Onze dochter is onlangs 21 geworden en dat is uitbundig gevierd met een heus 21 diner. Voor velen wellicht een onbekend fenomeen. Het is overgewaaid uit de USA en het is daar een traditie om te vieren dat je volwassen bent (en dan alcohol mag drinken). Het gezelschap bestond uit 2 heren en 14 dames, allemaal prachtig gekleed, goed voorbereid met speeches, foto’s, video’s en spelletjes, hongerig en trek in een borrel. We hebben als trotse ouders ons behoorlijk ‘uit de naad gewerkt’ om alles in goede banen te leiden. Maar jonge mensen zijn mooi, zeker wanneer ze het leven met elkaar vieren. Belangrijk onderdeel in het diner is terugkijken op de vriendschappen die ze met elkaar hebben. Natuurlijk komen de verhalen voorbij die niet voor de oren van de ouders zijn bedoeld maar ach, we zijn zelf ook jong geweest. Maar stilstaan bij vriendschappen en mooie belevenissen die je met elkaar hebt gedeeld is waardevol. Wat kunnen we hiermee in de dagelijkse werkzaamheden in ons mooie bollenvak? Af en toe eens terugkijken, het leven vieren en onze zegeningen tellen. Kijk hoe jonge mensen dat doen en geniet daar ook van. Je bent in een oogwenk immers een trotse (en belegen) ouder.
Galmijt (Blog Paul)
08 oktober 2024Galmijt in tulpen krijgt steeds nadrukkelijker de aandacht. In de gesprekken over de handel in tulpen op de kwekerij, bij de broeierij, export en bemiddeling is het steevast onderwerp van gesprek. Er zijn veel vragen en meningen. Het is een zoektocht om tot goede teeltmaatregelen, opslagcondities en vooral ook handelscondities te komen. Wat is nu de oorzaak dat galmijt nu zo’n grote uitdaging is geworden? Een simpel antwoord hierop is er niet. Al hoor ik ook om me heen dat ‘iedereen eigenlijk wel weet waar de schoen wringt’. Een aantal ontwikkelingen speelt een rol. De teelt van tulpen vindt steeds grootschaliger plaats. Grotere bedrijven hebben enerzijds met grotere risico’s te maken, maar kunnen anderzijds ook meer investeren in het nemen van maatregelen om risico’s te beheersen. Op dit moment lijkt het eerste nog de overhand te hebben. De beperkingen in het middelenpakket spelen een belangrijke rol in de beheersing van galmijt. De stijgende gemiddelde temperatuur wellicht ook en de extreme natte omstandigheden van afgelopen groeiseizoen kunnen ook hun sporen hebben achtergelaten. Wat ik om me heen hoor is dat afbroei mogelijk nog een oorzaak is. Het mag duidelijk zijn dat de zoektocht naar oorzaken volop gaande is, om uiteindelijk te komen tot effectieve maatregelen. Het is een groot goed dat er binnen het vak een brede conversatie plaatsvindt. Dat lijkt soms tot niets te leiden, maar ik ben ervan overtuigd dat het een belangrijke manier is om uiteindelijk met elkaar tot een richting te komen. Die richting komt er, maar op dit moment zitten we nog volop in de mist van de gesprekken die nog alle kanten opgaan.