Sturen op vroeg broeien

06-07-2022

Hoe staat het met de gewassen op het land? Wat voor een seizoen gaat het worden voor de tulpen, als het gaat om de kwaliteit? En waar moet je als bloembollenkweker in deze tijd nou vooral aandacht aan besteden? Robèr Laan van het team van CNB Teeltadvies geeft graag wat tips en adviezen mee.

Weersomstandigheden
Door de weersomstandigheden in het voorjaar, leek het er lange tijd op dat we afstevenen op een vroeg seizoen. Niets is echter veranderlijker dan het weer, dus heel zeker is dat nog niet, stelt teeltadviseur Robèr Laan. “Het weer in de afgelopen anderhalve maand lijkt juist weer een normaal seizoen aan te kondigen. Door plotselinge warmte kan het echter alsnog allemaal opeens heel snel gaan en zijn kwekers aan het rooien voordat je het weet.” Zijn advies voor de bedrijven die vroeg willen broeien is: “Geef je tulpen een 34°C-behandeling. Dan worden de partijen gelijker van lengte. Het voordeel van de 34°C-behandeling is verder dat stadium G eerder wordt bereikt en dat de groei in de kas sneller verloopt, wel zo’n zeven tot tien dagen.” Laan benadrukt dat het belangrijk is om de behandeling zo snel mogelijk na het rooien te gegeven, want: “Hoe eerder, hoe meer vervroeging.”

Eerst drogen
Voorafgaand aan de behandeling in de cel moeten de bollen eerst twee dagen worden gedroogd. “Anders bevat de inwendige bol te veel vocht waardoor deze tijdens de 34°C-behandeling kan stikken. Dit treedt voornamelijk op bij bollen die strak in de huid zitten. Als de bollen een windscheur in de huid hebben, is het gevaar al geweken.” Of partijen nog in de 34°C kunnen, hangt af van de stadiumontwikkeling van de spruit. “34°C heeft alleen een vervroegend effect tijdens de bladfase. Als de ontwikkeling verder is (stadium P1), werkt de behandeling vertragend en kan deze zelfs schade aan de nieuwe bloem geven. Laat bij twijfel de partij door ons onderzoeken.”

Tijdens de 34˚C-behandeling moet de koudste plek van de cel een temperatuur van 34°C zijn. “Als de temperatuur op de warmste broeienplek in de cel wat hoger is, is dit niet erg. Temperaturen beneden 34°C geven een verminderd effect. Boven 36°C is de kans op verbrandingsschade zeer groot. Verder moet de RV tussen de 60 en 65 procent zijn. De ondergrens is 60 procent vanwege te extreme uitdroging. Als de RV te hoog wordt, neemt de kans op verstikking, Roet en Rhizopus toe. Als de RV te laag is, drogen de bollen teveel uit en branden in. Als de luchtvochtigheid niet goed te regelen is in de cel, is het beter om de behandeling uit te besteden of niet uit te voeren.”

Veel augustaziek
Laan merkt op dat er relatief veel Augustaziek wordt geconstateerd in het veld. “Het is altijd een beetje gissen wat de oorzaak is. Augustaziek ontstaat vaak op gronden met een slechte structuur en waarop regenwater langer blijft staan. Gescheurd grasland geeft meer risico op Augustaziek Belangrijk is ook dat je pas laat gaat planten als de bodemtemperatuur onder de 10 graden is.” Laan heeft nog wat tips om Augustaziek tegen te gaan. Goed geschoond plantgoed planten, zorg voor goede drainage/afwatering en een goede onkruidbestrijding. Onkruid kan een waardplant zijn.”

Voor vragen of advies kunt u contact opnemen met het team van CNB Teeltadvies, teamleider Yorick van Leeuwen via 06-51289969.

Highlighted image: Sturen op vroeg broeien

Vergelijkbaar nieuws