Tulpenbroeiseizoen met pieken en dalen

24-05-2022

In het begin van het tulpenbroeiseizoen leken de bomen tot ver in de hemel te groeien. Er was veel vraag naar tulpen en de prijzen bereikten een historisch hoogtepunt. Zodra Rusland zijn inval in de Oekraïne deed, veranderde alles. ‘Nu draaien de tulpen deels door voor de klok.’

Koude voorjaar 2021
Na het koude voorjaar van 2021, dat voor de nodige vertraging zorgde, kwam het tulpenbroeiseizoen van 2021 – 2022 wat later op gang. In januari gingen de prijzen al snel fors omhoog. CNB-vertegenwoordiger Niels Laan kijkt terug in zijn notities en concludeert grote verschillen. “Begin februari 2020 was de middenprijs voor tulp 0,15 eurocent, begin februari 2021 was dat al gestegen naar 0,21 eurocent, en begin februari 2022 stond de middenprijs op 0,25 eurocent per steel. Een dag voordat de oorlog in Oekraïne uitbrak was de middenprijs zelfs 0,28 cent, een historisch hoog bedrag.” Daarna begon de prijs in te zaken. “Na Internationale Vrouwendag werd het steeds minder. Op die dag was de prijs al gedaald naar 0,17 cent.” Op 10 mei heeft de middenprijs een dieptepunt bereikt van 0,08 cent. “Zo’n 15 procent van de tulpen die nu voor de klok komen, worden doorgedraaid.” Anders dan andere jaren zaten er in de supermarkten dit keer negen in plaats van 10 stelen in een bos. “Daardoor ben je de eerste 10 procent aan volume al kwijt.”

Focus verlegd
Hoewel lang niet alle tulpenbollen en -bloemen naar Rusland en Oekraïne gaan, heeft de oorlog wel invloed op het koopgedrag van de consument. “Oorlog is nergens goed voor, te beginnen natuurlijk met het menselijk leed dat zich hier afspeelt. Er is ook een effect op de markt. Het vertrouwen neemt af, de focus wordt verlegd naar andere zaken. Daar komt bij dat de kosten van zo ongeveer alles zijn gestegen en terwijl de euro minder waard is geworden. Daardoor heeft de consument minder geld te besteden en zal hij dat bosje tulpen misschien laten staan. Dat weten we allemaal niet zeker, maar het kan een verklaring zijn.” Wat ook speelt, erkent Laan, is dat het tulpenseizoen na Pasen sowieso afloopt. “Traditioneel schommelen de prijzen dan meer en op een gegeven moment stopt ook de aanvoer. Dit jaar zien we dat het wat langer doorgaat. Wellicht hebben kwekers en broeiers, naar aanleiding van het succes van vorig jaar, besloten om uit te breiden, waardoor er nu nog wel aanbod is terwijl de vraag is weggevallen.”

80 procent voorverkocht
De kwaliteit van de tulpen was door het seizoen heen ‘goed’ vindt Laan. “In het begin broeide het wat stug, maar later waren de 11’en en 12’en gewoon goed. In januari en februari was er  weinig uitval. Dat had wellicht ook met de grote vraag te maken: ook de korte tulpen werden gewoon aangeleverd, men had de aantallen nodig. Later was er meer sprake van uitval, en op dat moment was de vraag ook grotendeels weggevallen.” Het seizoen eindigt dus met slechte cijfers. Intussen is alweer zo’n 80 procent van de bollen voorverkocht. “Zowel de aantallen als de prijzen daarvoor waren goed. Nu ontstaat er wel wat onrust. Hoe wordt de oogst? Wat gaat de export doen, nu er een exportverbod voor Rusland geldt? Dat brengt de nodige onzekerheid met zich mee. Dat is allemaal een kwestie van afwachten.”

Highlighted image: Tulpenbroeiseizoen met pieken en dalen

Vergelijkbaar nieuws